Bygga bort akustiken

Behöver du bygga bort oljud i en fastighet eller hemma hos dig. Det är vanligt att oljud ekar väldigt mycket i simhallar, gym och idrottshallar av olika slag. Spelar man tennis eller padel kan varje slag mot bollarna höras väldigt bra och man kan vilja slippa höra varje slag mot bollarna. Samma sak gäller ljud som skapar irritation i simhallar. Särskilt barnens ljusa röster hörs väldigt väl i simhallarna. Det är synd då det faktiskt går att bygga bort oljudet.

Så bygger du bort oljudet

Det går att bygga undertaket så att ljudvågorna förhindras att färdas runt i en lokal. Har du ett fint undertak som du inte vill förändra utseendet på, till exempel om det är en fastighet som är K-märkt så får du inte ens förändra utseendet varken på utsidan eller insidan. Det går att bygga ett extra undertak med gipsplattor som sedan målas i önskad färg. Det går även att bygga bort oljudet med akustikplattor i taket. De kanske är det vanligaste sättet att bygga bort oljud.

Båda sätten att bygga görs med olika ljudförhindrande material som absorberar ljudet, så kallade ljudabsorbenter. Antingen bygger du ett extra undertak med till exempel akustikputs, eller som ett extra innertak. Du kan även bygga ljudabsorbenter på väggarna. Hur du gör är beroende på konstruktionen, storleken på lokalen och hur du önskar att slutresultatet ska se ut.

Anlita hantverkare för akustik

Om du inte själv kan bygga med ljudabsorbenter så kan du istället anlita hantverkare som bygger bort oljudet. Det är inte alla som kan bygga på detta sätt, utan du behöver anlita hantverkare som är experter på detta.
Du kan alltid googla “ljudabsorbenter” eller “bygga akustiktak”. Sedan är det bara att leta upp reco.se eller hitta.se eller googla “omdöme XX” där du ersätter “XX” med namnet på den hantverkare som du funderar på att anlita.